mandag den 1. oktober 2012

Brændenælde - Ugens Urt uge 40


Brændenælde (Stor nælde: Urtica dioeca)

Kaldes også for: eddernælde – tordennælde – hampenælde – hønsenælde – forglemmigej - gåsenælde

Fra: danmarksflora.dk
Stor nælde er en staude, den bliver 60-100 cm høj. Den har mat grønne blade, i juli og august har den blomster. Den er meget almindelig.
- Brændenælde har været brugt til at lave reb af og væve stof af. Det ældste stykke vævet stof man kender til, er vævet af fibre fra brændenælde, det er fundet i en grav fra bronzealderen 1000 år f.kr. Under 2. verdenskrig prøvede man at lave cykeldæk af fibre fra brændenælde.
-Brændenælden brænder med små hår, der stikker huden og knækker af. Nældens brændehår bliver ødelagt, hvis man maser, tørrer eller koger bladene, derefter er de lige til at spise. Nælde har været brugt til foder for køer, svin og fjerkræ.
-Der er ingen tvivl om at brændenælder er sundt for både mennesker og dyr, prøv at lave brændenældete (3 spiseskefulde nældeblade i ½ liter kogende vand) og lad det trække i 5 min, teen kan drikkes kold eller varm. Prøv også at bruge nældeblade i brød,kødretter og supper, det giver sundhed og smag til den daglige mad.
-Brændenælde er meget glad for nitrat i jorden, derfor vokser den særligt kraftigt, hvor der er gødet. Man kan tydeligt se, hvor drenge og mænd plejer at tisse i naturen, for der vokser brændenælderne store. På skråning op mod en mark, kan man se hvor vandet siver ud (og tager kunstgødningens nitrat med) der står brændenælderne helt tæt.
Brændenælden er nævnt i Danmarks Naturkanon.

Der er også en mindre brændenælde: Liden nælde (Urtica urens), den er énårig og bliver 15-40 cm høj, den har frisk grønne blade, den er også meget almindelig. Liden nælde kan bruges ligesom stor nælde, men er ikke så god til at lave reb og stof af.

Heksekunster og overtro:

Fra middelalderen frem til nyere tid (år 1500 til 1900) har der været meget overtro med Brændenælder:

- Hvis man pisker en kalkun på brystet med nælder, så kan den udruge æg og klukke som en høne.
-Nedgangen til det underjordiske folk (trolde, elverfolk) findes der, hvor brændenælderne gror særligt frodigt.
-Der hvor der vokser særligt mange nælder, er jorden vædet med blodet fra en uskyldig. Der er intet, der kan udrydde nælderne, og de står som tegn på forbrydelsen og kan ikke udryddes.
-I Mejlby vokser der mange nælder, hvor en svensk soldat blev myrdet.
-Hvis man med vilje brænder sig på en nælde, skal man tælle antallet af vabler for så mange år går der inden man bliver gift.
-Hvis man lægger en nælde i en ung piges urin, viser den om hun er jomfru.
-Hvis en gravid kvinde kryber gennem hinden fra et nyfødt føl, gør det ikke ondt at føde; desværre bliver barnet en varulv eller en mare. Hvis man rammer kvinden med en brændenælde, bliver forbandelsen brudt og hun føder et normalt barn uden smerte.
-Nælden brænder ikke, hvis man holder vejret, når man plukker den.
-Nælden brænder ikke denne måned – den brænder hånden.
Kilder: Folk og Flora 2 s.92ff.  Flora i Farver.