lørdag den 13. oktober 2012

Lyng. ugens urt uge 42.


Lyng (Hedelyng: Calluna Vulgaris)

Fra: Danmarks Flora
Kaldes også for: Hedekrudt - Rappe. Lyng er et oldnordisk navn for et terræn, der er tørt og har lav bevoksning, derfor findes lyng i mange stednavne.

Hedelyng er en stedsegrøn plante, den bliver 15-40 cm høj. Den har små nåleformede blade, i juli - September har den rødviolette blomster. Den er meget almindelig på næringsfattig jord (morbund og højmose).
- Hedelyng har været brugt til foder for kvæg og får, til at lave koste og karskrubbe af. Under 1. verdenskrig have Danmark en stor produktion af lyng, som blev tørret og malet til mel, som derefter blev tilsat til foder og brød i Danmark og Tyskland. Under 2. verdenskrig producere man lyngmel tilsat blod eller melasse til fodertilsætning.
- Lyngtørv er brugt til at bygge gravhøje af i bronzealderen og til at bygge stald/udhus af indtil slutningen af 1800 tallet, man har også brugt lyng til at tække tage med sammen med rughalm.                                                      
Foto: Danmarks Flora
- Hedelyng (og lyngtørv) er blevet brugt som brænde. Der blev brugt meget store mængder lyng til kalkbrænding (ved Daugbjerg og Mønsted). Lyng var også et perfekt brændsel til bageovne. Pottemagere har også brugt lyng til at brænde lertøj med.
- Lyng har også været brugt til at røge kød og fisk. Fårekød brases ved at man gnider det ind i salt og holder en brændende tot lyng under, indtil saltet bliver brunt.
- Lyng har været brugt som madras i senge, som fyld i puder og til at farve uld med.
- Man har brugt lyng til ølbrygning siden vikingetiden og under 2. verdenskrig blev blade og blomster solgt som te-erstatning; lyng-te smager udmærket og kan sagtens måle sig med ægte te.
- Lyng-te: Pluk blomster og blade fra lyng lad det tørre og brug det som almindelig te, blomsterne har en sødere og mildere smag end bladene. Lyng te er sveddrivende og godt mod blæresten. 

Der er også Klokkelyng, som anvendes på samme måde, den er dog ikke så stor og talrig, som hedelyng.

Heksekunster og overtro:
Fra middelalderen frem til nyere tid (år 1500 til 1900) har der været meget overtro med lyng:

- Man pryner for brød, for at undgå forhekselse og for at brødet bliver godt, at pryne betyder at få en visk lyng til at blusse op foran ovnen, lige efter man har sat dejen i ovnen.
- Lyngblomster, der er syltet i sukker og honning kurerer malaria, hvis man spiser dem medens månen er i tiltagende.
- En lyngkvist, som lægges under lagenet kurerer krampe på patienten, der ligger i sengen.
- Kvæg, der græsser på lyngen medens den blomstrer, får blodpis.
- Lyngen skulle altid høstes inden St. Hans dag.
- Hvis lyngen blomstrer Sebaldus' dag D.18/8, så kommer man til at gå i sne til halsen om vinteren.
- Mange lyngblomster varsler en lang og streng vinter.
- Hvis lyngen blomstrer først i toppen får man en tidlig vinter, blomstrer den først forneden får man en sen vinter (sagde man i Skagen andre steder i Jylland var det lige omvendt)
- Hvor lyngen har hvide blomster: ligger liget/offeret fra en forbrydelse, har et uskyldigt barn grædt eller har en hare pisset. Hvis børn tager disse hvide lyng med hjem, smider deres mor straks lyngen i ilden fordi, det er liglyng.
Kilde: Folk og Flora bind 3 s.332ff. Politikkens Flora i farver.