søndag den 2. september 2012

Røllike Ugens Urt uge 36


Røllike

Fra: Flora Danica
Kaldes også for: Soldaterurt - Bækhumle - Teblomst - Gammelmand - Røvsnerpe

Almindelig Røllike er en staude, den bliver 15 - 50 cm høj. Den har findelte blade, i juli og august har den blomster. Blomsterne sidder i en skærm og er små og hvide (eller lyserøde). Nyse-Røllike er lidt støre og vokser hvor der er meget fugtigt, den bruges som nysepulver, når den er tørret.
- Røllike  har været brugt til at hele sår og mod mange lidelser, den indeholder flavoner og æterisk olie, der virker krampeløsende for fordøjelsen og urinvejene, den stopper  betændelse og hjælper sår med at hele. Tørret Røllike ryges mod astma.
-Der er ingen tvivl om at Røllike er meget sundt, men planten smager bittert og er ikke egnet som krydderi i mad.
-Rølike-te (3 spiseskefulde blomster og blade i ½ liter kogende vand) og lad det trække i 5 min, teen drikkes mod: Dårlige nerver, krampe, gigt, dysenteri, for voldsom menstruation, mavepine, leverlidelser, forgiftninger, nyrelidelser, ufrivillig vandladning, forkølelse, hoste, kolik og lungelidelser.
-Røllike har været brugt som erstatning for: te, humle til øl-brygning, tobak og kål.
-Røllike er blandet i dyrefoder for at holde dyrene friske og raske.

Heksekunster og overtro:

Fra middelalderen frem til nyere tid (år 1500 til 1900) har der ikke været meget overtro med Røllike:

- Man troede at røllike blev til kamille, fordi der kommer mange røllike i en nyopdyrket mark, efter nogle års dyrkning bliver der færre røllike samtidig med at der kommer flere kamille. Denne overtro blev styrket af at kamille har de samme egenskaber som røllike, kamille virker bare ikke så kraftigt som røllike.
-Røllike rødmer (med samme farve som en ørred) fordi den ligner fattig-folks vasketøj, når det er vasket og tages ind: det er hverken helt hvidt eller gråt, det er netop samme farve som røllikens blomster (undtagen det røde).

Kilder: Folk og Flora 4 s.307ff.  Flora i Farver.