lørdag den 25. august 2012

Rejnfan! ugens urt i uge 35.


Fra: Danmarsflora.dk

Rejnfan (Tanacétum vulgáre)

Kaldes også for:
Rejnfan - Guldknap - Ormekrudt – Rønfer - Luseurt

Rejnfan er meget almindelig i grøftekanter, på marker og på bakker. Den har gule blomster i juli, august og september.
Den er mellem en halv og en hel meter høj.
Den dufter krydret. Rejnfan betyder fanen på gærdet, navnet stammer fra middelalderen. I middelalderen hvor den gule farve fra rejnfan meget populær især til faner. Blomster og blade har været brugt til at farve garn med. 

Rejnfan-te laves ved at tage 3 spiseskefulde med tørret Rejnfan og hælde ½ liter kogende vand over, teen skal trække i 5 minutter.

Planten bruges som ormemiddel: Hvis man har børneorm, spoleorm eller bændelorm, drikker man Regnfang-te tre gange om dagen i en uge.
Planten bruges mod lus og lopper: Hvis man vil undgå lus og lopper skyller man håret i Rejnfan-te; dette kan også bruges til dyr, så er det bare hele pelsen, der skylles i Rejnfan-te.

Rejnfan brugtes til at holde fluer væk fra køkkenet ved at hænge den til tørre i døren og vinduet.

Rejnfan brugtes til at holde væggelus, lopper og møl væk fra tøjet ved at lægge planten sammen med tøjet og hænge den op i klædeskabet.

Rejnfan er også blevet kaldt ”Den udødelige Urt” (Herba immortalis), fordi den er blevet brugt til at balsamere lig med, så de ikke rådner eller lugter indtil de bliver begravet.

Heksekunster og overtro:

Fra middelalderen frem til nyere tid (år 1500 til 1900) har der været meget overtro med Rejnfan:

- Hvis man anbringer et barn i røgen fra Rejnfan, beskytter det barnet mod alt ondt (også sygdomme).
- Det var almindeligt at kvinder tog en buket Rejnfan med i kirken 15. August (Marie Himmelfart), her stænkede de buketten med vievand, nu havde buketten magiske evner: Hvis det var tordenvejr, kastede kvinden lidt af buketten ildstedet, den røg der kommer fra planten beskytter hele huset mod lyn.
- Rejnfan blev også brugt som elskovsmiddel: Hvis en pige lægger Rejnfan blomster i en stofpose og har den under højre armhule, så kan fyren slet ikke modstå hende.
- Blade af Rejnfan lægges på skambenet af en kvinde, når hun skal føde sit barn; så undgår man at barnet bliver et misfoster eller en skifting (en skifting er når en trold ombytter sit eget barn med et menneskebarn ved fødslen).
- Rejnfan har været brugt mod næsekatar. (måske har det virket)
- Rejnfan har været brugt, hvis en kvinde ikke får menstruation til tiden!? (måske har det virket)
- Rejnfan er blevet brugt mod tandpine, er det fordi man kaldte tandpine for ”Orm i Tænderne”; rejnfan er netop et ormemiddel, derfor kan det også bruges her?
- Rejnfan blev brugt mod gulsot, fordi man mente at de gule blomster var et tegn fra Gud, om at planten kan kurere gulsot.