søndag den 21. marts 2010

Mælkebøtte - Cikorie - Kaffe

Endelig kommer svaret (som de fleste efterhånden har gættet):
Cikorie og Mælkebøtte bruges til kaffeerstatning!
Man tørrer og rister rødderne fra cikorie og mælkebøtte, hvorefter man maler dem ligesom kaffebønner. Smagen af cikorie-kaffe er mere bitter end almindelig kaffe, men dog ikke så bitter som mælkebøtte-kaffe er. Når man laver kaffeerstatning bruger man også rug og byg, som ristes og males; Eks: Urtekram, der laver en økologisk kornkaffe af rug, byg og cikorie.

Cikorie er tidligere blevet kaldt julekål, fordi man har brugt plantens grønne blade som salat. Ligesådan kan mælkebøtte bruges som salat. For at mildne den bitre smag i planterne (specielt mælkebøtte), dækker man planten til med et rør, eller lignende, så den ikke får ret meget lys, på den måde udvikler bladene mindre klorofyl, de vokser hurtigere for at komme op i lyset, begge dele giver en mildere smag; prøv det og smag!