fredag den 15. juni 2007

ISS

I midten af maj blev forsyningsfartøjet Progress-25P opsendt til Den Internationale Rumstation ISS med 2,5 ton udstyr. Opsendelsen foregik fra Baikonur i Kasakstan. Lasten indeholdt 50 snegle, som skal bruges til at undersøge, hvordan væv regenererer i vægtløs tilstand.
I lasten er også personlige ejendele til Clayton Anderson. Han skal opsendes med rumfærgens Atlantis.
Kl. 2.38 dansk tid natten til lørdag den 9. juni lykkedes det i første forsøg Nasa at opsende rumfærgen Atlantis fra Kennedy Space Center. Søndag kl. 21.36 styrede rumfærgekaptajn Rick Sturckow Atlantis ind til en perfekt sammenkobling med Den Internationale Rumstation. Astronauterne skal montere nye solpaneler på rumstationen.
Atlantis skal være tilkoblet til rumstationen indtil 17. juni. Herefter vil den vende tilbage til Jorden den 19. juni med Sunita Williams og efterlade Clayton Anderson ombord sammen med Yurchikhin og Kotov. Landingen er planlagt til kl. 21.45 dansk tid den 19. juni. Det er den 21. rumfærgemission til rumstationen og den første i år. Opsendelsen var den 118. rumfærgeflyvning i rumfærgeprogrammets historie.