søndag den 2. december 2007

Julepuslerier PUSLEKVADRAT


Her i December kan det være afslappende med lidt hjernegymnastik i den lette ende!
Her er et simpelt puslespil.
Det består af et kvadrat, der er savet i fire stykker, hvorefter man kan hygge sig med st samle det igen. Det lyder nemt, men kan godt drille lidt alligevel.
På første billede ser vi kvadratet, hvor der er streget op til at save; det er vitigt at træpladen er ens på begge sider - at de to snit er vinkelret på hianden (se tegningen) - at der går et snit ud på hver side af kvadratet.
På andet billede ser vi de fire stykker, der fremkommer efter savningen. Læg mærke til at jeg har boret hul i hver figur og fundet en bolt til at holde dem sammen.
Der er vigtigt at budse alle siderne på de fire styker med sandpapir, så man ikke kan se savspor eller andre tegn på hvor de skal samles.
Det tredie billede viser de fire stykker boltet sammen (brug fingrene ikke skruenøgle).
Sørg for at blande og vende stykkerne, så det er sværere at samle dem.
Det fjerde billede viser to Puslekvadrater samlet med hver sin bolt, min familie mener ikke at det forbliver en afsalppet aktivitet, hvis jeg blander alle otte stykker og siger, at de skal samle to kvadrater;
prøv selv, hvis du mener det er for let med ét Puslekvadrat.

Det viser sig at hver puslespil består af fire firkanter, med samme fordeling af vinkler; en faglig udfordring kan være at finde et matematisk bevis for dette.
God fornøjelse!