onsdag den 1. august 2007

Orkansæsonen

Kortet findes på Hurricane Science.
2007-sæsonen for orkaner omkring USA begyndte med den tropiske storm Andrea den 9. maj. En tropisk storm navngives, når dens middelvind er over 17,5 m/s, og den bliver til en hurricane, når middelvinden overstiger 32,6 m/s. Den 4. i rækken - Dalila - er nu faded ud. NASA laver en oversigt over kraftige storme/orkaner rundt om i verden.

Orkaner kaldes ’hurricanes’ når de udvikles over Atlanterhavet (august-oktober) eller den østlige del af Stillehavet (juni-oktober). Orkaner kaldes ’cykloner’ når de udvikles over Den Bengalske Bugt (juni-november) eller det nordlige Indiske Ocean (januar-marts). Orkaner kaldes ’tyfoner’ når de udvikles over den vestlige del af Stillehavet (nord for ækvator i juni-december og syd for ækvator i januar-marts).
Israelske forskere mener at kunne påvise at kraftigt tordenvejr over Afrika udvikler sig til kraftige storme over Atlanterhavet. Amerikanske forskere peger på, at der i de seneste år er flere kraftige storme og orkaner, og de forbinder det med den globale opvarmning.
Opfinderen Phil Kithil foreslår, at der fremstilles store vandpumper, der skal pumpe koldt vand op for at køle ned og bremser orkaner.
I undervisningsmaterialet til Når naturen raser fra Tycho Brahe Planetariet findes et afsnit om orkaner.