tirsdag den 17. juli 2007

Mere om energi - på to ben

Amerikanske forskere har trænet fem chimpanser til at gå på et løbebånd, mens deres iltoptagelse og iltforbrug blev undersøgt.
Resultaterne blev sammenlignet med lignende forsøg med mennesker, og konklusionen bliver bragt i denne uges online-udgave af det amerikanske tidsskrift 'Proceedings of the National Academy of Sciences'.

Det viser sig, at menneskeaber bruger fire gange så meget energi ved at gå på både hænder og fødder, som vi mennesker bruger på at gå oprejst.
Og mens tre af chimpanserne brugte mere energi på at gå på to ben, brugte en anden væsentlig mindre energi. Der var stor spredning i test-resultaterne, og det overraskede forskerne.

»Det var ret spændende, for når man taler om evolution er variationen i de forskellige forsøg nøglen. Ingen evolution uden variation«, siger David Raichen, der er professor i antropologi og har deltaget i projektet.

»Hvis et individ kan spare energi ved at gå oprejst, er der mere overskud til at jage og reproducere. Det er sådan naturen udvikler nye arter«, fastslår Raichen.

Derfor er forskerne overbeviste om, at tobenethed var et af de første træk i menneskets udvikling.

Læs hele artiklen på Politiken.dk