lørdag den 14. juli 2007

Dræbersnegle!!

Så er det igen sneglesæson. Den iberiske skovsnegl er i søgelyset, fordi det er en invasiv art, og naturen er endnu ikke selv gået i gang med at regulere antallet.
Der er mange muligheder for at tage snegle op i undervisningen (Invasive arter, biologisk bekæmpelse, gift i økosystemet). Skov- og Naturstyrelsen har en online sneglenøgle.

Phasmarhabditis hermaphrodita er en mikroskopisk rundorm, eller nematode, der parasiterer på snegle. Larverne trænger ind i sneglens krop og lever af sneglens væv. Ormen er hermafrodit og formerer sig inde i sneglen. Sneglen dør til sidst. Man er i tvivl om hvorvidt nematoderne er effektive over for dræbersnegle, men nogle har haft succes med at fange 10-20 snegle, lægge dem i en spand og tilsætte nematoder. De døde - angrebne - snegle lægges ud i haven og bliver spist af artsfæller.
Man kan også bruge stoffet Ferramol - 98 pct. hvedemel og to pct. jernfosfat (FePO4). Snegle tiltrækkes af melet og spiser jernsulfatet, som sandsynligvis ikke er giftigt for fugle og pindsvin.
Ferramol tager desværre også livet af vinbjergsnegle. Dette kan man forhindre ved at lægge ferramolkornene mellem to plader, der ved hjælp af overskårne, fastskruede korkpropper eller træklodser holdes i en afstand af en cm. Så kan vinbjergsneglene ikke nå ind til giften i midten.